вірмени головна

Вірмени – хто вони?

Вірмени відома завдяки своїм традиціям, святам та іншим національним особливостям. Наприклад, про розкішні вірменські весілля знають багато людей, хоч особисто там і не були. На теренах України, за переписом населення 2001 року, проживає близько 100 тисяч вірмен, а на Миколаївщині – 4 277 чоловік. Але звідки вони переселилися, коли це відбулося, за яких обставин і як нині зберігають самобутність своєї нації у миколаївських реаліях? 

Минуле 

За книжкою Олександра Шмідта «Матеріали для географії та статистики Росії, зібрані офіцерами Генерального штабу. Херсонська губернія» вірмени з’явилися на території Херсонської губернії у 1792 році. Для цього вони просили владу Російської імперії надати дозвіл та пільги, що мають інші переселенці на цих землях. Також вірмени, окрім традиційної для їхньої нації торгівлі, брали участь в усіх сферах діяльності населення країни, що сприяло розвитку економіки імперії. На кінець 19 століття, у нашому місті проживало лише 108 осіб. З часом вірменська діаспора зростає, відкриваються церкви у Одесі, Херсоні, але не у Миколаєві. Проте у нашому місті була вірменська школа, яка, на жаль, пропрацювала не так довго через постанову влади у 1938 році про обов’язкове вивчення російської мови. Постанова моментально ліквідувала усі національні школи країни.

Варто також згадати про іншу велику хвилю міграції до України. Під час Першої світової війни відбувся масовий геноцид влади Османської імперії проти вірмен, що там жили. Ця подія змінила житті багатьох вірмен. Але 20 століття на цій світовій війні не зупинилося, а лише набирало жахливих обертів.  Під час Другої світової війни вірмени брали активну участь у в обороні Миколаївської області. Після війни вісім чоловіків посмертно були нагороджені званням Героя Радянського Союзу. Вірмени на Миколаївщині за історію свого життя тут, прославилися як талановиті ремісники, воїни і торговці.

Сьогодення 

Зараз у Миколаївській області існує обласне товариство вірменської культури ім. Месропа Маштоца, Вірменська молодіжна організація, Березанська районна громадська організація “Вірменська національна громада «Арарат», Вознесенське міськрайонне товариство вірменської культури. У Миколаєві також функціонує вірменська апостольська церква св. Георгія Побідоносця.  Тут відбуваються служби, відзначають церковні свята.

Також вірменська діаспора завжди бере участь у фестивалях, концертах, які влаштовує Рада національних товариств, наприклад, концерти до Дня рідної мови, фестиваль «Дружба», та нещодавня виставка «Краса заради миру».

З 2005 року у місті функціонує  вірменська недільна школа, яка знаходиться у приміщенні Миколаївського муніципального колегіуму. Її відкрили завдяки обласному товариству вірменської культури ім. Месропа Маштоца. Тут і діти і дорослі мають змогу вивчати рідну мову, історію, читати вірменську літературу, вивчати національні танці та спілкуватися один з одним. 

Читайте також: Тернівські болгари – хто вони?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *