Фемінізм (4)

Проблема домашнього насильства в Миколаєві: куди звернутись?

Проблема домашнього насилля в Миколаєві поширена, про що говорить статистика: 50-70 звернень протягом місяця до Миколаївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Я завітала до центру аби поговорити із педагогом соціального відділу соціальної роботи Любченко Анною Юріївною про те, куди в Миколаєві звернутись постраждалим та яку допомогу вони можуть отримати.

– Доброго дня, Анно Юріївно! Розкажіть будь ласка, чим ви займаєтесь в Миколаївському міському центрі соціальних служб?

В нашому центрі я займаюся координацією виїздів, відпрацювання фактів, які стосуються домашнього насильства на рівні нашого центру. Тобто комісія, в склад якої входить наш центр соціальних служб, виходить за адресою постраждалої, і на місці кожна структура надає свої послуги. Тобто це можна назвати комплекс послуг адресної допомоги. Важливо зауважити, що психологи нашого центру не виїжджають, тому якщо потерпіла потребує психологічної допомоги, то представник нашого центру, який входить до складу виїзної комісії може дати їй направлення на огляд у психіатра.

Зараз послуги психологічної допомоги надаються в денному центрі соціально-психологічної допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства. Це окремий центр, який охоплює лише вузько направлену категорію домашнього насильства. Тому що весь центр працює в різних напрямах, але саме в денному центрі надаються послуги, які стосуються постраждалих від домашнього насильства.


Здійснюється оцінка потреб, і тоді вирішується, який комплекс послуг ми можемо надати, враховуючи індивідуальний підхід і контекст, наприклад ми можемо надати психологічну допомогу, зв’язатися і перенаправити постраждалу безплатно до юристів для отримання безоплатної первинної чи вторинної правової допомоги, тобто дивимося які питання потрібно вирішити для того, щоб розірвати коло насильства.

– Можете розповісти, за статистикою наскільки поширена проблема домашнього насильства в Миколаєві?


В середньому протягом місяця до центру надходить від 50-70 спеціальних карток факту вчинення домашнього насильства. За перший квартал цього року це 163 повідомлення (січень, лютий, березень)

– Чи проводите ви якісь лекції?


З метою профілактики ми проводимо лекції в школах, адже насильство може бути різних напрямів: насильство між чоловіком та жінкою, або насильство над дитиною.


Бувають випадки, коли вчиняється насильство над дитиною від сторонньої особи, наприклад співмешканця жінки. Мати дозволяє сторонній особі брати участь у вихованні, тому що вважає що її партнер любить безмежно її та дитину, і вчиняти насильство над дитиною не може, хоча такі думки бувають оманливі. Важко відкрити очі матері на цей факт, адже дуже часто буває так, що такі трагічні ситуації замовчуються. Уже робота з психологом допомагає жінці сприйняти факт того, що її дитина потребує допомоги.

Повертаючись до теми освіти, можна сказати, що ми інформуємо дітей про те, що вони також можуть звернутися по допомогу до нашого центру, якщо вони відчувають тиск на себе. Також ми привертаємо увагу шкільних працівників до цієї проблеми, адже наш центр єдиний в Миколаєві й ми не можемо контролювати все.


– Як проходить робота з постраждалими? Бувають успішні фінали?

Важливо розуміти, що змінити людину та її мислення кардинально не можливо. Зі своєї сторони ми надаємо багато інструментів для того, аби змінити ставлення клієнта до його ситуації. Головне – якщо клієнт вмотивований, то успіх є, але, знову ж таки, не можливо змінити мислення людини, тому за статистикою з 10 осіб лише 2-3 особи можуть вийти з успішним для себе результатом.


Проблемою також є те, що потерпілим немає куди піти, в Миколаєві немає спеціального закладу, який би прихистив жінку з дитиною, щоб відділити їх від насильника. Наразі місто ініціює створення такого притулку, директор нашого центру займається цим питанням.

Роз’яснювальна робота з клієнткою – великий шматок роботи при наданні допомоги. Дуже важливо розповісти клієнтці на які права вона заслуговує. Раніше в законодавстві не було прописано обмежувальних заходів щодо насильника, тому часто бували випадки, коли після того, як кривдника забрали у відділок на 3 години, він потім знову приходив до дому ще більш розлючений і акт насильства відбувався знову, але зараз поліція працюючи саме в такому контексті, інформує, що кривдника можуть забрати від постраждалої, обмежити спілкування, заборонити наближатися до неї. Тобто не продовжується факт насильства шляхом миттєвого зупинення. Ця нова норма є успішною.

Звісно є нюанси, тому що часто зустрічаються випадки коли місце проживання належить кривднику і він наголошує на цьому, проте такий метод миттєвого відселення не позбавляє кривдника його право власності, це просто його відселення від клієнтки з метою зупинення факту домашнього насильства. Ніхто не претендує на його житло, просто якщо він загрожує життю чи здоров’ю постраждалій, то приймається рішення урегулювати конфлікт шляхом відселення кривдника. Часто клієнтки про це не знають, і коли вони про це дізнаються, то для них це стає надією, на уникнення того сценарію, де постраждала збирає речі й з дитиною біжить на вулицю. Таким чином у клієнтки з’являється час на врегулювання ситуації, на пошук прихистку, допомоги.


Також в нас є програма для кривдників, проходження якої встановлюється судом. Тобто його вчать змінити свою модель поведінки, його вчать вирішувати конфлікти більше спокійно, не агресивними методами, більш спокійно проявляти свої емоції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *