гол євр 3

Євреї – хто вони?

Представники єврейської діаспори зробили великий внесок у розвиток економіки нашого міста та регіону. Історії відома велика кількість родин, завдяки яким розвивалася миколаївська медицина, суднобудівництво, торгівля та ще безліч галузей. Тож ми розберемось, коли були перші згадки про євреїв на Миколаївщині, як вони розвивали свою культуру на той час, чим займалися та як вплинули на те, яким Миколаїв є нині. 

Минуле

Як відомо, єврейська громада з’явилася у нашому місті майже з перших років його заснування. У 1791 році була перша згадка про євреїв у скарзі на одного з них до М. Л. Фалєєва. Взагалі, поява євреїв на території нашого міста відбулася завдяки Г. А. Потьомкіну, який направляв євреїв у міста, що будуються для розвитку регіону. Тож, основні заняття євреїв на тільки зведеному місті були пов’язані з флотськими потребами. Євреї мали великий досвід та зв’язки, що допомогло їм стати провідними постачальниками та підрядниками адміралтейства та Чорноморського флоту. 

Але вже у 1829 році Микола І видав Указ про виселення євреїв з Миколаєва та Севастополя без вагомих на те причин. Не зважаючи на те, що євреї стрімко розвивали економіку нашого регіону, а на їхній захист став військовий губернатор Грейг, Указ мав бути виконаний. Звичайно, це мало вплив на розвиток міста. До цього євреї активно сплачували міські податки, тож після їх виселення місту не вистачало грошей навіть на основні витрати. Миколаїв майже повністю втратив ремісників, але й це не стало найгіршим результатом виконання Указу. Місто втратило значні єврейські капітали. Згодом такі результати імператор помітив), і указ поступово втрачав свою силу. 

Єврейська громада розвивалася стрімко, і вже у 1905 році був дім молитви і  дозвіл на зведення мікви (купальні). Через 17 років до списку додалася перша єврейська синагога, яка діяла більше ста років, поки радянська влада насильно не припинила її діяльність. Освіта була тією галуззю, де євреї нашого міста проявляли себе найбільш активно. Однією з традицій було створення традиційних релігійних шкіл – хедерів та Талмуд-Торів. Тож, у 1866 році було створено училище для дітей-сиріт «Талмуд-Тора», а у 1868 році у місті функціонувало 19 хедерів. 

Однією з найвідоміших єврейських родин є Канісберги. Представники цієї родини зробили вагомий внесок в економічне та суспільно-політичне життія Миколаєва та розвиток медицини. Михайло Канісберг у 1901 році відкрив водолікарню. Це була лікарня, що відповідала усім європейським стандартам і практикувала найбільш прогресивні методики лікування. Більше про діяльність родини Канісбергів читайте тут.

Сьогодення

Зараз у місті функціонує Миколаєвська обласна єврейська громада на чолі з Михайлом Гольденбергом. Громада має власну школу «Ор Менахем», дитячий садок «Хая Мушка», і звичайно ж, синагогу, що розташована на вулиці Карла Лібкнехта, 15. Також у Миколаєві функціонує Ізраїльський культурний центр «Натів», який  знайомить з культурою та історією Ізраїля, влаштовує культурні за туристичні заходи. Наприклад, «Вечір ізраїльського кіно», що відбувся у синагозі у 2018 році. Також культурний центр пропонує курси з вивчення івриту, можливість навчання в Ізраїлі тощо. 

І, звичайно ж, громада бере участь у культурних заходах, що влаштовує Рада національних товариств. Наприклад, Фестиваль «Дружба», заходи до Дня рідної мови, виставки тощо. 

Читайте також: Песах, або єврейський Великдень

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *