Ftr

Єдиний у Миколаєві екоблогер

Яскраве червоне волосся й посмішка до вух – перше, що я побачила, коли її зустріла. Аня – молода дівчина з Миколаєва, яка веде свій блог в Інстаграм (eco_goose), де розповідає про екосвідомий стиль життя, про життя без пластику, про сортування сміття, екологічні замінники звичайним речам та про веганство, яке також є частиною здорової планети.

 Те, що Анна відповідально ставиться до навколишнього середовища, стало зрозуміло одразу: коли ми пішли купувати каву, а вона дістала свій силіконовий багаторазовий стакан,  щоб не брати паперовий у кав’ярні.

До речі, у світі, зокрема і в Миколаєві, існує такий екологічний рух як «My cup, please»: багато кав’ярень завжди готові зробити каву в ваш екостакан. В ресторані «Грифель» на вулиці Соборній нам навіть зробили знижку 20% за каву в свій стакан.

За чашкою кави Анна розповіла як почала сортувати сміття та переходити на екологічний стиль життя: «Почалося все просто з відмови від поліетиленових пакетів у супермаркеті. На Аліекспрес я замовила набір багаторазових мішечків й з того моменту й досі користуюся ними. Потім вирішила сортувати сміття й здавати на переробку. Яке ж було моє розчарування, коли перший місяць я просто збирала усе підряд, а потім виявилося, що половина цього усього не переробляється. Але це був урок для мене, і я вивчила, які пакування я можу купувати, а яким краще пошукати заміну».

Читайте також: Кроки Миколаєва до кращого майбутнього: де в місті можна здати сміття на переробку

Я помітила, що люди часто сприймають екосвідомий спосіб життя як більш складний, над яким більше треба морочитися. Перехід на екотовари, сортування сміття, відмова від пластику – це певний вихід із зони комфорту. Але Анна запевняє, що на переробку в Миколаєві можна здати майже все, а процес сортування абсолютно не є складним. Звичайно, ви мали певну звичку і одразу відмовитися від своєї рутини складно. Але ж ми знаємо, що нова звичка формується протягом 21 дня, тож варто лише почати. З часом ви повністю звикаєте і для вас є нормою не купувати каву в паперовому стакані, а замовити у свій багаторазовий, не брати пакет на касі, а скласти усе в свою сумку для продуктів. Може здатися, що це дрібниці, але регулярні такі дії дійсно зменшують кількість шкідливих відходів. Анна каже: «Звичайно, якщо замислюватися глобально про екологію, здається, що ти один ніяк не впливаєш на масштаби забруднення, але для мене це не привід почати знову бездумно використовувати поліетиленові пакети й не сортувати сміття».

А щоб зменшити кількість шкідливих відходів у себе вдома дівчина почала замінювати якісь побутові речі, типу губки для миття посуду, на екологічні – виконані з природніх матеріалів. Замість тієї ж губки Анна використовує кокосову щітку для миття посуду, звичайну пластикову зубну щітку дівчина замінила на бамбукову, а мочалку для душу – на джгутовий аналог.

Дівчина настільки захопилася екотоварами, що відкрила свій магазин, де подібні речі може придбати кожен охочий. На той момент в Миколаєві був лише один магазин з екологічними товарами, але крамничка Анни досить швидко виштовхнула їх з ринку. З часом магазин цей Анна закрила, і щоб не видаляти Інстаграм сторінку цього магазину з дописувачами, дівчина створила там свій блог. З того моменту Анна почала свою блогерську діяльність.

На сьогодні блог Анни налічує 7 079 дописувачів, і ця цифра стрімко зростає. Як вже зрозуміло, основний контент на сторінці про екологію, але таку ж левову частку складає і веганство. Так, Анна не вживає їжу тваринного походження.

«У перший раз я спробувала відмовитися від м’яса ще в 12 або 13 років. Це був дуже дивний досвід, я їла все те ж саме, що і батьки, просто виймала зі страви м’ясо. Тобто спокійно їла суп на м’ясному бульйоні і картоплю, яка готувалася з м’ясом. Протрималася я на такому харчуванні місяці 4 і повернулася до поїдання м’яса.

Друга спроба була влітку 2018 року, на той момент мені ще не виповнилося 23 років. Це було схоже на осяяння, як би дивно це не звучало. Я сиділа на ліжку, про щось думала, згадувала свою спробу вегетаріанства в підлітковому віці. Почала прокручувати в голові своє харчування і кількість м’яса в ньому. Сиділа і не розуміла навіщо. Навіщо я їм тварин? Що вони зробили мені поганого? Чому в нашому світі це вважається нормою? У той самий момент я для себе вирішила, що м’яса в моєму житті більше не буде ніколи.

Я не розуміла що мені тепер готувати і як правильно харчуватися, тому перший час я готувала все те ж саме, але без м’яса. Порції залишила такого ж розміру, була постійно голодна і схудла майже на 10 кілограм.

Тільки з часом я почала відкривати для себе нові продукти і страви, знову набрала вагу і через приблизно пів року перейшла на повне веганство.» – писала Анна у своєму блозі.

Насправді тема веганства дуже тісно пов’язана з екологією.  Якщо коротко, на вирощування тварин йде дуже багато ресурсів, розорюється земля на якій вирощують їжу для худоби, тварини виділяють велику кількість СО2 в атмосферу, що також впливає на глобальне потепління.

Зараз в своєму блозі Анна часто ділиться веганськими рецептами, розповідає де в місті можна купити замінники м’яса, тофу, альтернативне молоко і т.п., та й загалом показує, що  раціон без м’яса, риби, молочних продуктів та яєць також може бути різноманітним, смачним та поживним.

Хоч магазин з екотоварами дівчина й закрила, зараз у Ані на сторінці все ще можна придбати деякі речі: авоськи ручної роботи, щітки для миття посуду, бамбукові зубні щітки та джгутові мочалки. Також, дівчина створила сторінку в інстаграм для своєї нової крамнички @girls_save_planet. Якщо раніше Анна продавала екотовари для всіх сфер життя, то зараз обрала лише один напрям – це екотовари для жінок у критичні дні.

Особистий інстаграм блог та сторінка магазину для Анни – це її щоденна робота. Дівчина витрачає від 4 годин на день, щоб написати корисні пости, зняти відео, яке не завжди виходить з першого разу, відповісти усім  покупцям та надіслати замовлення, адже своїм магазином дівчина займається сама. Своїм прикладом Анна хоче мотивувати людей до більш усвідомленого ставлення до навколишнього середовища, показувати, що веганство це круто легко. «Я не агітую не вживати м’яса, не засуджую людей, які його вживають, у своєму блозі, я просто показую своє життя й люди якось самі переходять на веганство»  – розповіла Аня.

Від себе хочу сказати, що такий підхід Анни дійсно працює. Лише декілька місяців як я підписана на цю дівчину, а я вже не використовую поліетиленові пакети, а маю свої багаторазові мішечки, використовую сумку-шопер в супермаркеті, замінила вже стару зубну щітку на екологічну бамбукову й всерйоз замислююсь над відмовою від м’яса в своєму раціоні.

Звичайно, що екологія це не один пластик і не одна Анна, але ж усе починається з малого. І ця червоноволоса дівчина розплющила мені очі й показала, що жити усвідомлено й екологічно – просто. Не думайте, що від дій Вас одного нічого не зміниться. Зміниться! Головне – діяти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *