Rozcharuvannya

Розчарування від «Розчарування» Метта Ґрейнінґа

Новий анімаційний ситком – «мультик для дорослих» – від метра жанру Метта Ґрейнінґа та компанії Netflix був чи не найочікуванішою прем’єрою серпня 2019 року, але на думку багатьох критиків та глядачів не виправдав сподівань. Від творця «Сімпсонів» та «Футурами» очікували чергового шедевру, але «Розчарування» відчутно не дотягує до рівня своїх попередників.

Сюжет перших десяти епізодів (половина першого сезону – решта вийде у 2020) розгортається у середньовічних декораціях фентезійної Країни мрій (Dreamland). Бунтівна принцеса Бін (Теабіні) має вийти заміж із розрахунку за принца сусіднього королівства, але втікає з власного весілля. Зустрівши дивакуватого ельфа-вигнанця Ельфо та демона Люсі, принцеса поринає у вир пригод.

Основним джерелом жартів, природно, стали середньовічні та фентезійні штампи. Саме це й підвело сценаристів. Постомедернізм уже встиг стільки разів познущатися з типових казкових персонажів та сюжетів, що сказати щось нове на цій царині практично неможливо. Не вдалося й творцям серіалу. Гумор у них вийшов слабенький, кілька вдалих жартів практично не рятують ситуацію.

Не вразили й персонажі шоу. Бін – типовий бунтівний підліток, тільки з титулом принцеси. Король – шаблонний тиран та поганий батько, мачуха зловживає «чарівним порошком», а молодший брат взагалі безсловесна декорація. Є тут і принц-шовініст, ельф, що не бажає бути ельфом, демон, що нашіптує принцесі «перейти на темний бік», фея-повія та багато інших стандартних для казкового світу персонажів. Проте відчутно не вистачає яскравих другорядних героїв, щоб запам’ятовувались із перших кадрів. Бракує часу і головним героям: розкрити характери та надати глибини за десять епізодів творцям не вдалось.

Компанія Amazon розпочала роботу над телесеріалом “Володар перснів”

Головною принадою шоу стала візуальна частина: детально промальовані пейзажі Країни мрій наче казкові ілюстрації. Хоча стиль малювання персонажів типово ґрейнінґовський, а ельф невловимо нагадує Барта Сімпсона.

На відміну від своїх попередників, «Розчарування» Метта Ґрейнінґа навряд чи здобуде таку ж глобальну любов глядачів чи статус культового. Попри це, шоу – цікавий та якісний серіал,і з непоганим, хоч і не блискучим гумором. А якщо творці виправлять помилки в майбутньому, то у серіалу є всі шанси вийти на рівень вище середнього.

Не “Грою Престолів” єдиною! Топ-5 фентезі-серіалів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *