1

Тернівські болгари – хто вони?

Миколаїв був мультикультурним ще з самого початку його історії. А от історія Тернівки йшла нога в ногу з Миколаєвом, з 1789 року. У 90-х роках 18 століття там проживали казенні робітники, потім турки, а от з 1802 року – болгари. Звідки вони переселилися, коли, чому і як живуть зараз – дізнаємося разом. 

Минуле

Болгари, які з’явилися у Тернівці, були вихідцями Адріанопільського вілаєту (тодішня адміністративна одиниця в Туреччині), де проживали переважно греки та болгари. На той час у Османській імперії розповсюджувався кирджалійський рух. Це був розбійницький рух, від якого страждали християни. Аби врятуватися від нападів, болгари та греки відправлялися до Одеси російськими купецькими судами. Таким чином, у 1807 році населення Тернівки становило близько 600 жителів. 

Погодні умови і нестача землі змусили декого повернутися до Туреччини, або до Болгарії, коли вона здобула незалежність. Але ті, хто залишився, стали невід’ємною частиною нашого суспільства. Тернівські болгари брали участь у суспільно-політичних процесах, а під час війни 1812-1813 років навіть пожертвували гроші на користь народного ополчення. Згодом надавали допомогу військовим під час Кримської війни, деякі навіть брали участь у російсько-турецькій війні 1877-1878 років. 

Наступне 20 століття було складним для всієї України, тому тернівські болгари не залишилися осторонь. Разом вони пережили революції, Першу та Другу світові війни. З приходом більшовицьких законів, землю поділили і ввели артілі. Тернівські болгари завжди вели господарство родинними формами,  тож радянські нововведення мали неабиякий вплив на етнічні особливості болгар. Під час Другої світової війни німці вивезли молодь до Німеччини, але й не залишили село без розрухи. Було зруйновано культурно-освітні заклади, пошкоджено більшість житлових будинків, вивезено багато зерна та худоби. 

Сьогодення

Але, незважаючи на усі несприятливі умови, Тернівка залишилася домівкою для болгар. Вони змогли зберегти свої традиції, культуру та мову.

Зараз тут функціонує Тернівське болгарське товариство та недільна школа імені Івана Вазова, музей та фольклорні колективи для дітей та дорослих. У школі №16 вивчається болгарська мова, а значна кількість молоді здобуває вищу освіту в Болгарії. 

Читайте також: Білоруси – хто вони?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *